Mosaik

Om du letar efter ett intressant sätt att skapa en mer intressant och personlig yta på, kan mosaik vara det du söker. Mosaik kan nämligen användas på både större och mindre ytor, i kombination med andra material, för att skapa något både hållbart och mycket snyggt.

Dessutom finns det idag fler sorters mosaik än någonsin tidigare att välja på, från glasmosaik till kristallmosaik och marmormosaik, för att bara nämna några exempel. Man kan även välja mellan klassisk och stilren mosaik samt mer moderna varianter, samt matt mosaik och glansig mosaik, så idag finns det verkligen mosaik som passar alla smaker och hem.

Mosaik är även ett bra sätt att skapa konstraster på, vilket gör hemmet mer intressant än om man bara använder en slags yta på t.ex. väggar eller bord. Mosaiken kan även göra att hemmet känns lyxigare och mer exklusivt, och är därför perfekt att använda som kontrast om man t.ex. köper ett billigare kök eller liknande, för att ge hela inredningen ett lyft.

>>> Här hittar du ett stort urval av mosaik

.

Några populära användningsområden för mosaik är bland annat:

I köket, där man kan klä en hel vägg med mosaik, eller endast använda det för att rama in mindre detaljer, som t.ex. en fläkt.
I badrummet, där man också kan använda mosaiken på en hel vägg, eller för mindre ytor.
Som dekoration på eller kring kakelugnar, murbruk och liknande.
På vilken del av hemmet som helst som behöver ges en lite mer exklusiv känsla. Då är det framför allt bra att använda sig av så kallad kristallmosaik, som glimmrar och skiner väldigt mycket, framför allt när man har ljuset på eller när solen skiner.
I barnrum, eller på andra ställen där man vill få in lite glada färger.

Tips för dig som bestämt dig för att använda mosaik i inredningen

Tänk på att du inte behöver använda dig av samma typ av mosaik överallt. Istället kan det bli mycket charmigt om man har olika typer i olika rum. Skulle det vara så att du inte hittar exakt den mosaikblandning du vill ha, kan du även blanda en egen blandning, genom att välja enfärgade bitar i olika färger som du tycker passar bra ihop.

Om du tycker att det känns svårt att hitta inspiration till hur du kan använda mosaiken rent praktiskt är ett tips att titta i inredningsbloggar på nätet, där detta är ett vanligt förekommande fenomen. Även i många inredningstidningar kan man se mosaik användas allt oftare. Reser man till Sydeuropa kan man även titta på hur mosaiken används där, eftersom mosaik har en mycket lång historia i södra Europa, så där är de verkligen experter när det gäller allt inom detta område! Resor till t.ex. Spanien, Grekland, Portugal och Italien kan därför vara mycket inspirerande om du bestämt dig för att ge mosaik ett försök.